Akustikduk och Ljudabsorbenter

Akustikduk med flamskydd till offentliga lokaler med olika vikter och tjocklekar i hög kvalité är vårt kännetecken. Vår största produkt!

Akustikduk 75

Ljudtransparent och flamskyddad akustikduk som används till exempel bakom hålade väggpaneler eller hyvlade lister/glespanel. Bredden är 124/130 cm, en rulle ligger på 100 m. Finns i svart, vit och grått. Säljs enbart i hel rulle. Akustikduk 75 har många fördelar:

– Fransar ej
– Slät yta – Fastnar ej smuts/damm
– Slitstark
– Möglar ej
– Mycket liten ljudreflektion
– Flamskyddad: B-s1,d0
– Luktar inget
– Släpper inte farliga eller skadliga fiber
– Certifierad enligt Byggvarubedömningen och Sunda Hus.
– Ok att använda i svanen-märkta hus. 

Akustikduk padelhall
Akustikduk padelhall

Häftas normalt fast i regelverket innan ytterpanelen monteras. Mycket effektiv spärr mellan isolering och luften rummet. Används vanligtvis i offentliga lokaler som studios, badhus, sporthallar, konserthus, simhallar, padelhallar med mera.

Här köper du akustikduk: Akustikduk

Akustikduk

Akustikduk

Akustikduk
Akustikduk

Akustikduk 450

Akustikduk 450 är en kraftig och i sig själv ljudabsorberande akustikduk som är tryckbar. Ofta monteras denna akustikduk 5-10 cm från vägg för att skapa en bättre ljudabsorbering i något lägre frekvenserna. I mellanrummet mellan akustiska textilen kan ljudabsorberande material monteras men det är absolut inget krav då akustikduken är absorberande i sig själv. Självklart är denna akustikduk flamskyddad. Akustikduk 450 är 120 eller 60 cm bred och finns svart och vitt. 

Tryckbar akustikduk

Akustikduk 450 går utmärkt att trycka i starka och klara färger. Vanligast är att vi trycker den enfärgat men det går även att tryck mönster eller fotografier. Trycket påverkare inte akustiken eller ljudabsorberingen. 

Ljudabsorbent med eget motiv

Med Ljudbalans absorbent med eget motiv och valfri storlek kan du lätt och smakfullt ljudoptimera allt från större lokaler till mindre rum. Du får en ljudabsorberande väggprydnad där du själv väljer motivet! Ytskiktet är brandklassat och absorbenten är obrännbar. Skicka in egna bilder och låt oss göra snygga ljudabsorbenter. Din bild trycks i fyrfärg och levereras antingen med ram eller monterad på en rejäl träskiva. I båda fallen kommer absorbenten med beslag för enkel upphängning. Ljudbalans har under de senaste åren tillverkat och levererat dessa klass A-absorbenter till t ex musikstudios, kontor, hemmamiljö och skolor. Våra kunder är mycket nöjda med resultatet. Då Ljudbalans själva tillverkar dessa ljudabsorbenter med eget motiv är vi flexibla vad gäller utformning och storlek. Varje beställning blir unik för just ditt ändamål! Standardmåtten är 1200×600 och 2000×1200 mm med en tjocklek på 50 mm. Har ni önskemål om andra mått så hör av er. Klicka här för produktblad. Bilder på judabsorbenter som nu sitter i Radiopalatset: 1, 2, 3, 4. Är du arkitekt, inredare eller jobbar med ljudabsorbenter? Ta kontakt med oss och bli återförsäljare av tryckta ljudabsorbenter.

Ljudabsorbent

MineralSinus

MineralSinus har mycket bra ljudabsorberande egenskaper. Skivan kan lätt sättas upp på väggen, i taket eller byggas in i olika absorberande lösningar. Materialet dämpar ljudreflexen mycket effektivt tack vare optimalt motstånd som effektivt omvandlar ljudets rörelseenergi till värmeenergi. Dessutom har MineralSinus en skyddande yta av fiber. Ofta används tyget Scenmolton (se under textil) som i ligger på 3 meters bredd för att täcka över eller hänga framför ljudabsorbenterna eller så spänns akustikduk framför. Absorptionskurva.

Vi skickar enbart ljudabsorbenter till företagsadresser pga storleken på dessa produkter. Skickas på pall.


 

MinorSinus

I dagsläget har vi lite problem med leveranserna av denna produkt.

MinorSinus är ett högabsorberande skum, speciellt framtagen för ljudapplikationer och med en design som effektivt tar hand om ljudet. Ljudvågorna blir bokstavligt talas uttröttade av deras försök att tränga igenom materialet vilket resulterar i att ljudreflexen omedelbart reduceras. Den vågformiga designen ökar skummets egenskaper att absorbera jämt, trots att ljudet faller in med olika vinklar mot materialet. En av marknadens absolut bästa ljudabsorberingsprodukter i skum. Minimibeställning: ca 40 m2.


 

MiniSinus

I dagsläget har vi lite problem med leveranserna av denna produkt.

MiniSinus är ett ljudabsorberande skum som är speciellt behandlat för att få en hög andel öppna celler. Absorberar mycket bra även i de lägre frekvenserna. Detta skum är framtaget för att komplettera sortimentet med ett extra prisvärt alternativ. Ytan är vågformad för att ge en optimal absorbering av ljud, oavsett vilken vinkel ljudet faller in mot materialet. MiniSinus erbjuder maximal absorption till en mycket låg kostnad. Pga brandkrav ej godkänd att använda i offentlig miljö. Minimibeställning: ca 40 m2.


Ljudabsorberande tyg

Ljudbalans har ljudabsorberande tyger till bra kvalité och pris. Våra storsäljare är Scenmolton och Kalmuk men vi har även sammet med bra akustiska egenskaper. Samtliga är flamskyddade för offentlig lokal. För mer info se under rubriken Textil.

  
  
 

Akustikduk

Akustikduk är en del i en priseffektiv och smidig lösning för att förbättra akustiken och ta bort efterklang i lokaler. Ljudbalans har flamskyddad akustikväv i hög kvalité till offentliga lokaler som skolor, teater, kontor och andra offentliga lokaler.

Vår akustikduk 75 finns i svart, vit och grå färg. Vill du ha annan färg så rekommenderar vi akustikduk 450 som är tryckbar i valfritt motiv eller färg.

Akustikduk
Akustikduk 75 i idrottshallar och padelhallar

Akustikduk är en produkt som vi leverera mer av för varje år. Akustik blir allt viktigare i vår vardag och att man implementerar ljudabsorberande material redan i byggprocessen är numera en regel. Med hjälp av akustikduk, mineralull och lister eller hålad panel skapar du snabbt stora ytor med ljudabsorberande material.

Du kan på ett enkelt sätt reglera vilka frekvenser som ska absorberas genom att använda olika djup eller tjocklek på mineralullen eller den bakomvarande ljudabsorbenten.

Akustikduk badhus
Akustikduk i badhus

Vad är en akustikduk?

En akustikduk separerar mineralullen, det vill säga glasull eller stenull, från lokalen där det vistas personer i. Akustikväven är med fördel en nonwoven, det vill säga en polyestertextil som inte är vävd. Det är polyesterfiber som smält samman och bildar en väv som inte trådar och blir riktigt stark och seg. En akustikduk har många olika funktioner med den viktigaste är att den har dokumenterad luftgenomflöde för att kunna släppa igenom ljud till ljudabsorbenten. Är akustikduken för tät studsar ljudet ut i rummet igen utan att ljudet absorberas. Flamskydd är ett måste i offentliga lokaler som kontor, hotell, arenor, idrottshallar som padelhallar. Men även i privata bostäder där flamskydd inte krävs känns det tryggt och säkert att ha flamskyddade och säkra material huset är byggt av.

Akustikduk och miljö

Vår akustikduk 75 består av 100% trevira-fiber som är mycket väldokumenterade och är helt harmlös. Vi har VOC-texter och flera andra dokument som visar på att detta är en säker och miljömässigt bra produkt. Den är upptagen i Byggvarubedömningen, SundaHus och är godkänd av nordisk miljömärkning att användas i svanenmärkta hus.

Design av akustikduk

Det går att göra många olika och roliga utseenden och designer med hjälp av olika material framför akustikduken och ljudabsorbenten.

Hyvlade lister finns i olika träslag och kan skapa väldigt olika uttryck med sin ådring och olika färg. Hyvlade lister ställs med fördel uppåt. Läggs de ner så skapar man ganska mycket jobb i form av städning då de blir perfekta hyllor för damm och smuts.

Hålade paneler är ett klassiskt sätt att skapa ljudabsorberande väggar på. Vem minns inte hörselproverna man gjort som ung i den lilla buren med hålas masonit. Idag går det att göra så mycket mer än detta, möjligheterna är klart större. Varför inte göra motiv med hjälp av hål? Det kan vara en karta eller ett motiv av en produkt. Kombinera hål och linjer på en träskiva med olika färger på akustikduken.

Att sätta akustikduk bakom metall som har ett mönster genom håltagning kan bli riktigt effektfullt. Även här går det att skapa otroliga mönster genom att stansa ut hål i olika storlekar like rastrering i tidningar.

Akustikduk i padelhall
Akustikduk i padelhall

Flamskydd på akustikduk

Vår akustikduk är permanent flamskyddad och kan därför monteras i offentliga lokaler som idrottshallar, kontor, padelhallar, tunnelbanestationer eller andra lokaler där det behövs akustikreglering. Våra dukar håller flamskyddsklass B-s1, d0 vilket göra att den är ok att monteras i publika lokaler.

Vi har också märkt ett intresse från privatpersoner som vill ha bygga in akustikduk i sina privata hem, och då även vill ha flamskydd för extra säkerhet.

Det är Bs1-d0 som gäller anser vi och det håller våra akustikdukar. Beroende på vad som gäller i lokalen så går det att få lister och skivor av trä flamskyddade men det är lite ovanligare i dagsläget. Normalt sätts icke flamskyddade lister och skivor upp. Vår duk har i alla fall ett flamskyddscertifikat som är godkänt för att byggas in i vägg. Men lyssna alltid med den lokala räddningstjänsten då det är de som bestämmer. Räddningstjänster har lokala regler, därför måste du ha kontakt med dem innan du gör något inköp.

Akustikduk i badhus och simhallar

akustikduk badhus akustik ljudabsorbering sport

Våra akustikdukar har låg vattenupptagningsförmåga och passar utmärk till att installera i badhus, simhallar och bastumiljöer. Genom att den tar upp mycket lite fukt och vatten så kommer heller inte materialet att mögla. Själva materialet är inte benäget att mögla eftersom den är gjort av en högkvalitativ polyesterfiber. Rent akustiskt har vi inte sett några skillnader i funktion om den sitter i ett badhus eller i en torrare miljö, utan vi ser funktionen som oförändrad. I offentliga lokaler som badhus är det ju viktigt och lagstadgat att ha flamskyddade material. Vi har installerat våra akustikdukar i ett flertal badhus och simhallar så behöver ni referenser går det att ordna.

Luftgenomsläpplighet i akustikduken

En av akustikdukens funktioner är att stoppa fiber från att komma ut i lokalen. För att göra detta måste den vara så pass tät att den inte släpper igenom dessa små och tunna fiber. Men den måste samtidigt vara så genomsläpplig för luft att den släpper igenom ljudvågorna till bakomvarande absorbent. Luftgenomsläppligheten är mycket viktig för att hela systemet ska fungera. Vi har ett värde på 750 l/m2/s på luftgenomsläppligheten på akustikduk 75, vilket gör att ljudet transporteras till ljudabsorbenten på ett bra sätt. Det är en svår balansgång att få till ett material som fungerar bra båden med genomsläpplighet och att stoppa fiber från att penetrera akustikväven.

Non-woven akustikduk

Att använda en nonwoven är en fördel jämfört med andra material. Dels är den tillverkad av en mycket ren och otroligt väl undersökt fiber. Akustikduk 75 är tillverkad av en fiber som heter Trevira, den är permanent flamskyddad och kan samtidigt användas till leksaker och kläder till barn. Helt enkelt en säker fiber. Under processen tillsätts inga farliga ämnen, fiber smälts försiktigt samman och bildar duken. En stor fördel med en non-woven jämfört med en vävd duk är om det skulle gå hål på produkten. En non-woven trådar inte eftersom fibern är värmd ihop, medan en vävd textil trådar vilket skapar problem genom att trådar hänger ut genom listerna och ser tråkigt ut.

Tryck på akustikduk

Vår akustikduk 450 kan tryckas i valfri pantone-färg eller ett motiv. Pantone-skalan är näst intill oändlig så det finns gott om färger att välja på. När det gäller bilder går det bra med tonade och med hur många färger som helst. Du skickar in en bilden högupplöst, tryckfärdig, så löser vi resten.

Hur bygger man upp en vägg med akustikduk?

Det är ganska enkelt att skapa en ljudabsorberande vägg. Du reglar upp med cc 60 cm. Djupet på regeln avgör vilken tjocklek på mineralull du ska använda. Montera mineralull mellan reglarna och häfta akustikduken på reglarna. Montera hyvlade lister eller hålad panel utanpå.

Det är viktigt att påpeka att mineralullen inte har med husets värmeisolering att göra utan den ska enbart användas till att absorbera ljud.

Finns det olika akustikdukar?

Ja, det finns en del olika akustikdukar. Vi har valt att jobba med en akustikväv med hög kvalitet och som är av ett flamskyddat nonwovenmaterial. Den absolut främsta anledningen till att ha en nonwoven är just att den inte är vävd. Nackdelen med vävda akustikdukar är att om de trådar i kanterna och om de blir skadade. Resultatet blir inte bara en reva i duken utan också trådar som hänger ut, vilket inte är speciellt snyggt. Andra fördela är styrka och seghet som en nonwoven är klart bättre också.

Vi har en akustikväv, Akustikduk 450, som är ljudabsorberande i sig själv. Denna duk behöver inte någon isolering bakom utan kan montera direkt på reglar med tomt utrymme bakom.

Djupet på regeln

Tjockleken på isoleringen eller djupet i detta fallet reglerar främst vilka frekvenser du vill ta bort från efterklangen. En tum-regel är att 1/4-del våglängds djup på isoleringen, eller djupet på regeln. Det vill säga att om du vill ta bort ett ljud med våglängden 20 cm så ska du ha minst 5 cm djup på isoleringen. Ta det här tipset med en nypa salt. Prata alltid med en akustiker när det gäller akustik i lokaler.

För att se mer exakt hur mycket ljud isoleringen absorberar så har ofta tillverkarna ljudabsorberingskurvor.