Akustikduk

Akustikduk är en del i en priseffektiv och smidig lösning för att förbättra akustiken och ta bort efterklang i lokaler. Ljudbalans har flamskyddad akustikväv i hög kvalité till offentliga lokaler som skolor, teater, kontor och andra offentliga lokaler.

Vad är en akustikduk?

En akustikduk separerar mineralullen, det vill säga glasull eller stenull, från lokalen där det vistas personer i. Akustikväven är med fördel en nonwoven, det vill säga en polyestertextil som inte är vävd. Det är polyesterfiber som smält samman och bildar en väv som inte trådar och blir riktigt stark och seg.

Hur bygger man upp en vägg med akustikväv?

Det är ganska enkelt att skapa en ljudabsorberande vägg. Du reglar upp med cc 60 cm. Djupet på regeln avgör vilken tjocklek på mineralull du ska använda. Montera mineralull mellan reglarna och häfta akustikduken på reglarna. Montera hyvlade lister eller hålad panel utanpå.

Det är viktigt att påpeka att mineralullen inte har med husets värmeisolering att göra utan den ska enbart användas till att absorbera ljud.

Finns det olika akustikdukar?

Ja, det finns en del olika akustikdukar. Vi har valt att jobba med en akustikväv med hög kvalitet och som är av ett flamskyddat nonwovenmaterial. Den absolut främsta anledningen till att ha en nonwoven är just att den inte är vävd. Nackdelen med vävda akustikdukar är att om de trådar i kanterna och om de blir skadade. Resultatet blir inte bara en reva i duken utan också trådar som hänger ut, vilket inte är speciellt snyggt. Andra fördela är styrka och seghet som en nonwoven är klart bättre också.

Vi har en akustikväv, Akustikduk 450, som är ljudabsorberande i sig själv. Denna duk behöver inte någon isolering bakom utan kan montera direkt på reglar med tomt utrymme bakom.

Djupet på regeln

Tjockleken på isoleringen eller djupet i detta fallet reglerar främst vilka frekvenser du vill ta bort från efterklangen. En tum-regel är att 1/4-del våglängds djup på isoleringen, eller djupet på regeln. Det vill säga att om du vill ta bort ett ljud med våglängden 20 cm så ska du ha minst 5 cm djup på isoleringen. Ta det här tipset med en nypa salt. Prata alltid med en akustiker när det gäller akustik i lokaler.

För att se mer exakt hur mycket ljud isoleringen absorberar så har ofta tillverkarna ljudabsorberingskurvor.

Flamskyddad akustikduk

Vår akustikduk är permanent flamskyddad och kan därför monteras i offentliga lokaler som idrottshallar, kontor, padelhallar, tunnelbanestationer eller andra lokaler där det behövs akustikreglering. Våra dukar håller B-s1, d0 vilket göra att den är ok att monteras i publika lokaler.

Vi har också märkt ett intresse från privatpersoner som vill ha bygga in akustikduk i sina privata hem, och då även vill ha flamskydd för extra säkerhet.

Tryck på akustikduk

Vår akustikduk 450 kan tryckas i valfri pantone-färg eller ett motiv. Pantone-skalan är näst intill oändlig så det finns gott om färger att välja på. När det gäller bilder går det bra med tonade och med hur många färger som helst. Du skickar in en bilden högupplöst, tryckfärdig, så löser vi resten.