Dekomolton

Dekomolton är en tunnare textil än scenmolton och kalmuk. Den är som moltontyg alltid är borstad på ytan för att skapa en täckande och mer fyllig känsla. Vikten ligger normalt på 130-160 g/m2 men kan såklart avvika något från det. Som i stort sett all molton är den borstad och flamskyddad. Dekomolton används ofta som dekortyg i skyltfönster i butiker, teater och på event.

Dekomolton

Dekomolton och flamskydd

Dekomolton är i stort sett alltid flamskyddad. Faktum är att det ofta är enklare att flamskydda den här vikten än scenmolton som väger 300 g/m2 och Kalmuk 500 g/m2. Tyngre vikter har en tendens att glöda längre innan det slocknar i flamskyddstesterna, vilket gör att lättare textiler som dekomolton klarar en högre klassning.
Certifikatet på vår dekomolton (och allt vårt moltontyg) gör att den kan användas i publika lokaler, så kallande offentlig miljö som kontor, skolor, idrottshallar, padelhallar och såklart teatrar och event.

Ljudabsorbering och moltontyg

Moltontyg är känt för sina ljudabsorberande egenskaper och det med rätta. Men just dekomolton har inte något stor effekt på absorberingen av ljudet. Jämför vi med scenmolton är skillnaden stor då det kraftigare moltontyget är en bra ljudabsorberande textil.
Dekomolton är en tunnare och lättare textil och att den inte absorberar ljud beror dels på att den inte har tillräckligt material i textilen. Flödesmotståndet för luft är också för lätt för att energin i ljudvågorna ska fångas upp och omvandlas till värmeenergi. Vi har sytt bakgrunder till scener i dekomolton just för att det inte absorberar ljud. Kunden hade mycket akustiska instrument utan förstärkning eller mickupptagning och ville ha reflexer från bakväggen för att få ut ett bra ljud till publiken.

Är all dekomolton lika?

Nej, det är rätt stora skillnader på dekomolton från olika tillverkare. Vi använder Europas största väveri och det är också de som håller bäst kvalité. Det går att väva dekomolton med en grövre tråd, vilket är billigare. Då får du samma vikt på textilen men den blir glesvävd och går i stort sett att se rakt igenom. Dekomoltons idé är att ha så låg vikt som möjligt men ändå vara täckande så går det att se igenom tyget så faller hela iden.

Pris på moltontyg

Eftersom dekomolton är den lättaste typen av moltontyg så är det också det billigaste. Som mycket annat är det vikten som avgör priset om det är gjort av samma material. Just molton är vävt av 100% bomull, även om det finns varianter som är gjorda av polyester.

Dekomolton är lätt

Just den mindre vikten på dekomolton gör den utmärkt till att använda till bakgrunder och backdropar. Det blir inte lika tungt att hänga som scenmolton, eftersom vikten är ungefär hälften. Det gör att du behöver klart mindre muskelkraft för att hänga upp dessa i trossen och ska du ut på turné eller annan mobil produktion är det klart enklare att rulla case med mindre vikt och volym. Det kan även finnas begränsningar i vikten på fordon som bil, lastbil eller flygplan som gör att du vill ha en så lätt textil i din backdrop som möjligt.

Dekomolton som dekortyg

Dekomolton har ett stort antal färger och om du ska matcha det med ett företags logga eller profilfärger så går det ganska enkelt. Dekomolton på 300 cm bredd finns i cirka 15 färger och dekomolton på 260 cm bredd i ett 30-tal olika nyanser. Dekomolton är mycket lämpligt som dekorationstyg eftersom det finns i många olika färger, är billigt, du ser inte igenom det och det är matt vilket skapar ett neutralt intryck.

Tyg till Pipe & drape och easy drape

Pipe and drape eller easy drape är två namn på ett speciellt stativ som används mycket inom eventindustrin. Du hänger med fördel dekomolton, då av bra kvalité så du inte ser igenom den, med kardborre i detta stativ. Det går också med hjälp av lite specialsömnad, som vi kan hjälpa dig med, att hänga dubbla lager textil så du har en voile framför dekomoltonen vilket blir mycket snyggt, inte minst om du sätter lite ljus i det.

Dekomolton är en matt textil

Den matta ytan på dekomolton gör att den flamskyddade textilen är enkel att ljussätta och upplev som en vägg. Ytan skapas genom att väveriet borstar ytan och skapar en något luddig finish på tyget.

Dekomolton som backdrop

Fungerar det att använda en tunnare textil som dekomolton som backdrop? Absolut, det går utmärkt. Du får en lättare bakgrund vilket kräver mindre muskelkraft att montera i tross. Dekomolton är en textil som inte absorberar så mycket ljud, mest på grund av sin lägre vikt jämfört med scenmolton. Detta kan vara en fördel om du inte vill ha akustisk dämpning, till exempel vid akustiska konserter eller i lokaler som redan har bra akustik.

Scenmolton – Kraftigare än dekomolton

Scenmolton är en kraftigare version av dekomolton. Scenmolton är ljudabsorberande och har ett bättre fall och är en mer hållbar textil. Vi har mer information om scenmolton här.